22/12/09

Ζευγάρι βίδρες στο Ληθαίο


Ζευγάρι από βίδρες στη κεντρική γέφυρα των Τρικάλων
Όταν πριν από ένα χρόνο περίπου διάβασα το άρθρο στην εφημερίδα Μακεδονία με τίτλο «Επέστρεψαν στα Τρίκαλα οι βίδρες ύστερα από 30 χρόνια» δεν το πίστεψα και πολύ. Θεώρησα ότι μπορεί να είναι λάθος ή υπερβολές των υπαλλήλων του Δήμου.
Όταν το συζητήσαμε με το φίλο και συνάδελφό μου Χρήστο Ευσταθίου στα πλαίσια του προγράμματος που ετοιμάζει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δήμου Τρικκαίων για το Ληθαίο και μου είπε ότι ο γιος του είδε βίδρες κάτω από τη κεντρική γέφυρα, εξακολούθησα να είμαι επιφυλακτικός.
Βλέπετε η βίδρα είναι θηλαστικό πολύ ευαίσθητο στη ρύπανση και ο Ληθαίος δεν φημίζεται για τα καθαρά νερά του. Είναι ένα μικρόσωμο ζώο που ζει στις όχθες των ορεινών ποταμών και των λιμνών και μόνο όπου τα νερά είναι πολύ καθαρά. Η βίδρα έχει εξαφανιστεί από τους περισσότερους βιοτόπους της. Καθώς το είδος αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας των ορεινών υδάτων, προστατεύεται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. όπως και στην Ελλάδα (Π.Δ. 67/81). Είναι ένας από τους ανώτερους θηρευτές στα υδάτινα οικοσυστήματα. Τρέφεται με ψάρια σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% αλλά και αμφίβια, ερπετά (νερόφιδα), ασπόνδυλα (κυρίως καβούρια), πουλιά και μικρά θηλαστικά. Γεννά, συνήθως την άνοιξη, 2-3 μικρά το έτος, τα οποία τον πρώτο χρόνο εξαρτώνται από την μητέρα τους. Χρησιμοποιεί πολλά καταφύγια για ανάπαυση και αναπαραγωγή τα οποία είναι είτε ανοικτά, σε ήσυχες τοποθεσίες ανάμεσα σε βράχια με πυκνή παρυδάτια δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση ή καλαμιώνες, είτε σε κοιλότητες που σκάβει κάτω από το έδαφος.
Και όμως υπάρχουν στα νερά του Ληθαίου.
Την Παρασκευή 18/12/2009 το βράδυ πήρα μαζί μου τη φωτογραφική μηχανή για να φωτογραφίσω τον χριστουγεννιάτικα στολισμένο Ληθαίο στη κεντρική γέφυρα.
Ξαφνικά ακούω δύο νεαρούς να λένε ποιος έριξε τις φώκιες στο ποτάμι. Κοιτάζω και τι να δω. Ήταν ένα ζευγάρι βίδρες κάτω ακριβώς από την κεντρική γέφυρα. Προσπάθησα να τις φωτογραφίσω άλλα το αποτέλεσμα ήταν φτωχό. Έμειναν κάτω από τη γέφυρα περίπου πέντε λεπτά και μετά εξαφανίστηκαν στα θολά νερά.
Ζαμπραΐλας Αλέξανδρος Εκπαιδευτικός Αναπληρωτής υπεύθυνος ΚΠΕ Δήμου Τρικκαίων
Επισυνάπτω τη φωτογραφία που μπόρεσα τελικά να βγάλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: