21/1/10

ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ




Όλοι βέβαια γνωρίζουμε το πέτρινο γεφύρι της Πύλης αφού είναι δίπλα στον πολυσύχναστο δρόμο που οδηγεί στην Ελάτη και από εκεί στα ορεινά του νομού μας। Πόσοι όμως έχουμε ακούσει για το γεφύρι του Μίχου, του Κόκκου Χατζηπέτρου, του Κορακονησίου, της Μπάλτας, του Ντελή;
Έργα μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας, πολύτιμη κληρονομιά που χάνεται στο πέρασμα του χρόνου. Περιορισμένης χρηστικής αξίας πλέον τα περισσότερα πετρογέφυρα γκρεμίζονται σιγά-σιγά μπροστά στα αδιάφορα μάτια μας. Χρόνο με το χρόνο το υδάτινο στοιχείο τρώει τα βάθρα τους, ρημάζει το κατάστρωμά τους. Άλλα πάλι θάβονται στη λάσπη παλιών ρεμάτων ξεραμένων, παραδίδονται στη λήθη του χρόνου. Άδικη πληρωμή για όλα όσα προσέφεραν στον αγώνα για ζωή των πατεράδων μας, πικρή ανταμοιβή στο σισύφειο έργο μαστόρων εμπνευσμένων.
Στην προσπάθεια των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) να συνεισφέρουν στην αναγνώριση της αξίας τους, στη διάσωσή τους και την ευαισθητοποίηση των μαθητών, δημιουργήθηκε εφέτος το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Τα πετρογέφυρα της Ελλάδας» με συντονιστή το Κ.Π.Ε. της Μακρυνίτσας. Στο δίκτυο αυτό συμμετέχει το Κ.Π.Ε. του δήμου Τρικκαίων αναλαμβάνοντας σε πρώτη φάση την υποχρέωση της ξενάγησης μαθητών από σχολεία της Θεσσαλίας σε χαρακτηριστικά γεφύρια του νομού μας. Επιλέξαμε λοιπόν τα γεφύρια της Σαρακίνας και του Κεραμιδίου, αφενός λόγω της σπουδαίας αρχιτεκτονικής αξίας τους και αφετέρου λόγω του κινδύνου που διατρέχουν να περάσουν και αυτά στο μακρύ κατάλογο των μνημείων που για πάντα χάθηκαν. Ειδικά για αυτό του Κεραμιδίου ο κίνδυνος είναι άμεσος όπως έδειξε η πρόσφατη επίσκεψή μας.
Σχεδιάζουμε την παραγωγή υλικού (βιβλίου, αφισών) με σκοπό την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση στο θέμα αυτό. Παράλληλα, συνεχίζουμε την καταγραφή των γεφυρών σε όλο το νομό (φωτογραφίες, λήψη συντεταγμένων της θέσης τους, μελέτη της κατάστασής τους).
Τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα μέσω του Κ.Π.Ε. αλλά και του Εθνικού Δικτύου που θα εξασφαλίσει την πανελλήνια διάδοσή τους και αργότερα την πανευρωπαϊκή. Αυτό συμφωνήθηκε στην 1η συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής του δικτύου που έγινε στη Μακρυνίτσα τον περασμένο Δεκέμβρη.

Η παιδαγωγική ομάδα του Κ.Π.Ε. του Δήμου Τρικκαίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: