22/12/09

Ζευγάρι βίδρες στο Ληθαίο


Ζευγάρι από βίδρες στη κεντρική γέφυρα των Τρικάλων
Όταν πριν από ένα χρόνο περίπου διάβασα το άρθρο στην εφημερίδα Μακεδονία με τίτλο «Επέστρεψαν στα Τρίκαλα οι βίδρες ύστερα από 30 χρόνια» δεν το πίστεψα και πολύ. Θεώρησα ότι μπορεί να είναι λάθος ή υπερβολές των υπαλλήλων του Δήμου.
Όταν το συζητήσαμε με το φίλο και συνάδελφό μου Χρήστο Ευσταθίου στα πλαίσια του προγράμματος που ετοιμάζει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δήμου Τρικκαίων για το Ληθαίο και μου είπε ότι ο γιος του είδε βίδρες κάτω από τη κεντρική γέφυρα, εξακολούθησα να είμαι επιφυλακτικός.
Βλέπετε η βίδρα είναι θηλαστικό πολύ ευαίσθητο στη ρύπανση και ο Ληθαίος δεν φημίζεται για τα καθαρά νερά του. Είναι ένα μικρόσωμο ζώο που ζει στις όχθες των ορεινών ποταμών και των λιμνών και μόνο όπου τα νερά είναι πολύ καθαρά. Η βίδρα έχει εξαφανιστεί από τους περισσότερους βιοτόπους της. Καθώς το είδος αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας των ορεινών υδάτων, προστατεύεται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. όπως και στην Ελλάδα (Π.Δ. 67/81). Είναι ένας από τους ανώτερους θηρευτές στα υδάτινα οικοσυστήματα. Τρέφεται με ψάρια σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% αλλά και αμφίβια, ερπετά (νερόφιδα), ασπόνδυλα (κυρίως καβούρια), πουλιά και μικρά θηλαστικά. Γεννά, συνήθως την άνοιξη, 2-3 μικρά το έτος, τα οποία τον πρώτο χρόνο εξαρτώνται από την μητέρα τους. Χρησιμοποιεί πολλά καταφύγια για ανάπαυση και αναπαραγωγή τα οποία είναι είτε ανοικτά, σε ήσυχες τοποθεσίες ανάμεσα σε βράχια με πυκνή παρυδάτια δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση ή καλαμιώνες, είτε σε κοιλότητες που σκάβει κάτω από το έδαφος.
Και όμως υπάρχουν στα νερά του Ληθαίου.
Την Παρασκευή 18/12/2009 το βράδυ πήρα μαζί μου τη φωτογραφική μηχανή για να φωτογραφίσω τον χριστουγεννιάτικα στολισμένο Ληθαίο στη κεντρική γέφυρα.
Ξαφνικά ακούω δύο νεαρούς να λένε ποιος έριξε τις φώκιες στο ποτάμι. Κοιτάζω και τι να δω. Ήταν ένα ζευγάρι βίδρες κάτω ακριβώς από την κεντρική γέφυρα. Προσπάθησα να τις φωτογραφίσω άλλα το αποτέλεσμα ήταν φτωχό. Έμειναν κάτω από τη γέφυρα περίπου πέντε λεπτά και μετά εξαφανίστηκαν στα θολά νερά.
Ζαμπραΐλας Αλέξανδρος Εκπαιδευτικός Αναπληρωτής υπεύθυνος ΚΠΕ Δήμου Τρικκαίων
Επισυνάπτω τη φωτογραφία που μπόρεσα τελικά να βγάλω.

11/12/09

Συμμετοχή του ΚΠΕ Δήμου Τρικκαίων σε σεμινάριο

Το ΚΠΕ Δήμου Τρικκαίων συμμετέχει στο σεμινάριο με θέμα ¨Ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση ενέργειας στο περιβάλλον μας" που διοργανώνει το ΚΠΕ Μουζακίου. http://www.kpem.gr/

8/12/09

Διαγωνισμός Ζωγραφικής: «Ζωγραφίζω τον Ληθαίο»

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δήμου Τρικκαίων, σε συνεργασία με τις υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των διευθύνσεων Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης του νομού Τρικάλων, διοργανώνει μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα: «Ζωγραφίζω τον Ληθαίο».
Δείτε το σχετικό δημοσίευμα. Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές του Νηπιαγωγείου, της ΣΤ΄τάξης του Δημοτικού και της Α΄ τάξης Γυμνασίου του νομού Τρικάλων. Στόχος είναι να δοθεί στους μαθητές η δυνατότητα να συνειδητοποιήσουν την μεγάλη σημασία που έχει το ποτάμι για τη ζωή της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής και παράλληλα να εκφράσουν, με τον δικό τους καλλιτεχνικό και δημιουργικό τρόπο, τις ανησυχίες τους για το ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα.
Ένα έργο από κάθε σχολείο, που θα ξεχωρίσει από άποψη φαντασίας και καλλιτεχνικής πρωτοτυπίας, θα αποσταλεί στις υπευθύνους Π.Ε. Α/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης. Η επιλογή θα γίνει από τριμελή επιτροπή που θα οριστεί από τον διευθυντή του σχολείου. Προτείνεται στην επιτροπή να συμμετέχουν: ο-η δάσκαλ-ος/α και η νηπιαγωγός αντίστοιχα που διδάσκει στην τάξη (για την Π/θμια), ο εκπαιδευτικός που διδάσκει το μάθημα των εικαστικών (για την Π/θμια & Δ/θμια), εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων του σχολείου που έχουν εμπειρία σε περιβαλλοντικά προγράμματα και ο διευθυντής της σχολικής μονάδας. Στα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία η επιτροπή μπορεί να αποτελείται από λιγότερα μέλη. Τα ονόματα των εμπλεκόμενων στην επιτροπή εκπαιδευτικών θα αναγραφούν στην αίτηση συμμετοχής που θα υποβληθεί από το σχολείο (στη θέση «Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί» του επισυναπτόμενου εντύπου της αίτησης).
Οι αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να αποσταλούν ηλεκτρονικά στο e-mail του ΚΠΕ (mailto:trikalakpe@gmail.com), ταχυδρομικά ή με fax στις Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, μέχρι την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009. Τα σχολεία που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα λάβουν σύντομα αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού.
Τα έργα που θα διακριθούν θα εκτυπωθούν σε αφίσες και θα εκτεθούν σε εκδήλωση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ανοιχτή στο ευρύ κοινό. Στους συμμετέχοντες μαθητές θα δοθούν αναμνηστικά δώρα.
Ολόκληρο το έγγραφο της πρόσκλησης καθώς και η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ
http://sites.google.com/site/trikalakpe/

12/11/09

Ασύγχρονη τηλεκπαίδευση από το ΚΠΕ Δήμου Τρικκαίων

Πριν επισκεφθούν το κέντρο οι μαθητές σε συνεργασία με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό, μελετούν το υλικό που τους έχει αποσταλεί ή το κατεβάζουν από την ιστοσελίδα(BSCW) του κέντρου, υποβάλλουν ερωτήσεις, απορίες, τους δίνονται διευκρινήσεις και εργασίες μέσω του διαδικτύου.
http://bscl.fit.fraunhofer.de/pub2/bscl.cgi/?op=login

8/11/09

Το ΚΠΕ Τρικκαίων στo Facebook.

Αφήστε σχόλια και δείτε μας και από το facebook.
Επισκεφθείτε τη σελίδα του ΚΠΕ Τρικκαίων.


6/11/09

Συνάντηση προγραμματισμού δράσης

Το ΚΠΕ Τρικκαίων στην Μακρινίτσα
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Τρικκαίων, στο ξεκίνημα της λειτουργίας του στεγάζεται προσωρινά στα γραφεία του εσπερινού ΕΠΑΛ έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες διαμόρφωσης του κτιρίου στη θέση Ντάπια του λόφου του προφήτη Ηλία.
Η παιδαγωγική ομάδα του κέντρου συμμετείχε στην ετήσια συνάντηση απολογισμού - προγραμματισμού του 4ου ΤΔΚΠΕ (Τοπικού Δικτύου Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) Θεσσαλίας στην Μακρινίτσα (19-20 Οκτωβρίου), όπου παρουσίασε τα τρία προγράμματα που θα υλοποιήσει την τρέχουσα χρονιά.
Σε πρώτη φάση θα εκπονηθεί ένα πρόγραμμα για τον ποταμό Ληθαίο, στολίδι για την πόλη και σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη πραγματοποιηθεί επίσκεψη σε ένα τμήμα του ποταμού, όπου με την συνεργασία της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου έγινε καταγραφή και φωτογράφηση της παρόχθιας χλωρίδας και πανίδας. Η ομάδα έχει επίσης ξεναγηθεί στον Βιολογικό σταθμό της πόλης, στο νέο αντλιοστάσιο και στο συστεγαζόμενο σε αυτό Χημείο του Δήμου. Παράλληλα χαρτογραφούνται οι διαδρομές στο πεδίο και διαμορφώνονται οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν με την έλευση των μαθητών στο κέντρο. Οι δραστηριότητες θα είναι βιωματικού χαρακτήρα, διερευνητικές, επίλυσης προβλήματος, συλλογής δεδομένων και εξαγωγής συμπερασμάτων και θα υλοποιούνται κατά ομάδες μαθητών είτε στο πεδίο, είτε στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, προσαρμοσμένες στις δυνατότητες των παιδιών της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας (πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας).
Το θέμα του δευτέρου προγράμματος διαπραγματεύεται τον παραδοσιακό οικισμό «Βαρούσι», μέσα από τη διερεύνηση παραμέτρων σχετικών με την αρχιτεκτονική των κτιρίων, με αναζήτηση στοιχείων από την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή και την εξέλιξή τους στο χρόνο.
Το τελευταίο πρόγραμμα έχει ως αντικείμενο το Αισθητικό Άλσος του Προφήτη Ηλία, ένα πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί με βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια απευθυνόμενο σε μαθητές των μικρών τάξεων της Π/θμιας εκπαίδευσης.
Το ΚΠΕ Τρικκαίων έχει επίσης ενταχθεί στο εθνικό περιβαλλοντικό δίκτυο «Τα Πέτρινα Τοξωτά Γεφύρια της Ελλάδας» που συντονίζεται από το ΚΠΕ Μακρινίτσας, όπου θα πραγματοποιηθούν δράσεις σχετικές με το πέτρινο γεφύρι της Πύλης και της Σαρακίνας.
Τέλος προγραμματίζεται μια ημερίδα ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για τους στόχους του ΚΠΕ Τρικκαίων, την ανάγκη στήριξής του και τη σημασία του για την προβολή της πόλης και του νομού γενικότερα.


Η παιδαγωγική ομάδα

Το ΚΠΕ Δήμου Τρικκαίων



Το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Δήμου Τρικκαίων βρίσκεται στα Τρίκαλα στη θέση Ντάπια στο λόφο του προφήτη Ηλία.